Општо за сушењето
ЕКО 5,6м2  (82 кг.)
EKO 6.8m2 (100 kг.)
EKO 9.6 m2 (145 kг.)
ЕКО 20м2 (300 кг.)
EKO 40m2  (580 кг.)
ЕКО 60м2  (880 кг.)
ЕКО 100м2 (1470 кг)
Галерија и цени
Од медиуми
Солар за топла вода
Воздушен солар сист.
Соларни монтажери
Контакт и сертификати

 

Споредба на термосифонски сончеви системи за топла вода со панели (под притисок)

и со вакуумски цевки (без притисок - по слободен пад)

.

Нашата фирма продава само термосифонски сончеви системи за топла вода со рамни плочести колектори, кои даваат топла вода под притисок. Тие имаат неколку предности во однос на сончеви колектори со вакум цевки:

Капацитет: Ако се напомене 200 лит. на сончев систем рамни плочи , тоа знаши дека во казанот има 200 лит вода. Ситуацијата кај сончевите колектори со вакуумски цевки (отворен тип) е сосема подруга. Овде ако се напомене сончев систем од 200 лит. тоа значи дека системот е со 20 цевки во кои има 40 лит. вода и 160 лит. во казанот на бојлерот. Само тие 160 се достапни за 

Полесна монтажа: Рамните колектори обично се полесни за инсталирање од колекторите со вакумс цевки. Тие често се полесни и имаат поедноставен систем за монтирање, што го намалува времето на инсталација и трошоците за работна сила. Дополнително, нивниот дизајн овозможува поголема флексибилност во опциите за инсталација, како што е монтажа на покрив или монтажа на земја.

Издржливост: Колекторите со рамни плочи имаат тенденција да бидат поиздржливи и имаат подолг животен век во споредба со колекторите со вакуумски цевки. Тие имаат помалку деликатни компоненти и се помалку подложни на оштетување од град или силен ветер. Ова може да резултира со помали трошоци за одржување во текот на животниот век на системот.

Доверливост: Термосифонските системи со рамни плочести колектори се познати по нивната доверливост и долгорочни перформанси. Тие се користат многу години во различни климатски услови и имаат докажано искуство за ефикасност. Системите со рамни колектори имаат помалку компоненти склони кон дефект или да бараат чести поправки.

Едноставно одржување: Одржувањето на термосифонските системи со рамни плочести колектори е генерално поедноставно во споредба со колекторските системи со вакум цевки. Чистењето на рамните плочи и проверката на системот е едноставна. Може да се направи без специјализирана опрема. Едноставното одржување придонесува за исплатливост и долговечноста на системот.

Естетика: Колекторите со рамни плочи често се сметаат за попривлечни за визуелно во споредба со колекторите со вакум цевки. Тие имаат понизок профил и можат полесно да се интегрираат во архитектурата на зградата. Ова може да биде особено поволно за станбени инсталации каде естетиката е приоритет.

Генерално, термосифонските соларни системи за топла вода со рамни колектори нудат практично, економично и сигурно решение за искористување на сончевата енергија за производство на топла вода, што ги прави претпочитан избор за многу станбени и комерцијални апликации

 

 

             
 

 

 

Дај ми цени за овие системи за топла вода, (без монтажа)

Монтажата зависи од објектот.

             
 

Сончев систем за топла вода 120/2

Бојлер 120 лит, сонлев колектор 2м2

 

Сончев систем за топла вода 150/3

Бојлер 150 лит, два сончеви  колектори 1,5м2 =3м2

 

Сончев систем за топла вода 200/4

Бојлер 200 лит, два сончеви  колектори 2м2 =4м2

Дај ми цени за резервни делови